Sociale media hebben een grote rol gespeeld in het ontstaan van de avondklokrellen op Rotterdam-Zuid in januari. Dat schrijft burgemeester Aboutaleb aan de Rotterdamse gemeenteraad. Hij ging de afgelopen periode in gesprek met buurtbewoners in Rotterdam-Feijenoord, maar ook met jongeren die al dan niet betrokken waren bij de uit de hand gelopen rellen.
‘’Dit zijn waardevolle gesprekken met interessante inzichten die ons kunnen helpen om dit soort ordeverstoringen in de toekomst in de kiem te smoren’’, schrijft Aboutaleb. ‘’Een eenduidige verklaring over de aard van ordeverstoringen is echter niet te geven, gezien het lokale karakter van deze verstoringen.’’ Toch heeft sociale media een rol gespeeld, denkt hij. Het zorgt ervoor dat er ‘razendsnel’ een groot potentieel aantal deelnemers bereikt. Ophitsing dus. Vooralsnog kunnen handhavers maar weinig grip krijgen op online communicatie tussen jongeren en daaruit voortkomende ‘ordeverstoringen’, maar de burgemeesters van de vier grote steden bespreken betere handhavingsmogelijkheden wel met het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Ook wil Aboutaleb in het Veiligheidsberaad, een overleg van alle voorzitters van veiligheidsregio’s, aandacht vragen voor het onderwerp en de situatie in andere steden.
Eind januari ging het, tijdens de invoering van de avondklok, gigantisch mis op Rotterdam-Zuid. Honderden jongeren gingen de straat op en raakten slaags met de politie. Er werden winkels geplunderd en vernielingen gepleegd.